VINHO VERDE QdP

Quinta do Paraíso je jméno vinice, jejímž vlastníkem je kněžský seminář Nossa Senhora da Conceicao ,který patří  Portské Diecesi. Vinice Quinta do Paraíso se nachází v oblasti Douro , subregionu Baiao. Jak všichni asi vědí , mešní víno se používá při různých liturgických obřadech. V dnešní době je toto velmi dobré a kvalitní víno dodáváno také na různé společenské akce nebo do prestižních restaurací v Portugalsku. Nejlepší kvalitu a výrobu si zajišťuje Quinta do Paraíso angažováním nejlepších winemakerů v Portugalsku. Za jedno z nejlepších je v Portugalsku aktuálně  považován Anselmo Mendes, který je Supervizorem značky Quinta do Paraíso  DOC. 

Specifikace Quinta do Paraíso DOC

Vína Quinta do Paraíso DOC Vinho Verde, jsou lehká a svěží. Quinta do Paraíso nepoužívá CO2 ,ale dosahuje kvality zcela přírodní cestou, nelze je označit za pološumivá vína, ale mají určitý stupeň lehkého perlení (pétillance). Zelené víno je díky své přirozené kyselosti velmi svěží a voní po ovoci a květinách, v závislosti na odrůdě. Bílá vína mají citrónové nebo slámové zbarvení, přibližně 8,5 až 12,5 % alkoholu. Quinta do Paraíso se vyrábí z odrůdy Avesso . Charakteristické pro Quinta do Paraíso  je chuť s aroma tropického ovoce a zachovává si přirozenou ovocnou kyselost. Barva je citronová se zelenkavými odstíny. Jeho vůně je ovocná, citrusová s nádechem bílého ovoce.

Kvalita a DOC

Kvalita vín Quinta do Paraíso je zajištěna již výše zmiňovaným supervizorem, winemakerem Anselmo Mendesem  a především zajištěním kvalitou bez jakýchkoli přísad pro splnění technologie pro mešní vína. Na vinici je zakázáno používat chemické prostředky a dá se říct ,že produkty jsou v BIO kvalitě.

Quinta do Paraíso je z odrůdy AVESSO , která patří k těm nejlepším z VINHO VERDE v regionu Minho. Odrůda Avesso je uvedena taktéž ve Vitis katalogu. Víno Quinta do Paraíso se pěstuje na 6ha, při sklizni se dává do přepravek po 20kg  a  zpracovává se maximálně do 30 minut od sběru a to tradiční metodou.

Označení  D.O.C.   Označení pro vína vyrobených z hroznů pocházejících z přesně vymezeného regionu a vyráběná v oblasti původu s nadstandatrní kvalitou . Ohraničení oblasti závisí na podobných zeměpisných podmínkách (poloha, půda, klima), typických vlastnostech a stylu vín stejně jako na místních tradičních výrobních postupech.

Originalita

Vína Quinta do Paraíso jsou skutečně originální produkty , které splňují nejvyšší požadavky jak pěstění tak výroby.

 

Historie Vína v Portugalsku  Douro a Minho

O vínech z oblasti mezi řekami Douro a Minho se zmiňují již Římané Seneca mladší a Plinius. Existuje záznam o tom, že roku 870 n. l. byla klášteru Alpendurada ve městě Marco de Canaveses darována vinice. Ta v následujících staletích nejspíše vzkvétala, protože ji obhospodařovaly náboženské řády a vztahovaly se na ni daňové úlevy. Víno se pěstovalo zejména pro domácí spotřebu, i když ve 12. století se Vinho Verde zřejmě vyváželo do Anglie, Německa a Flander. První nesporný záznam o vývozu do Anglie pochází od Johna Crofta a je z roku 1788.


Příchod kukuřice v 16. století vinařství v regionu výrazně poznamenal. Aby mohla být produkce kukuřice maximalizována, vykázala nová nařízení révu na okraje polí, kde se rostliny vyvazovaly na stromy a ploty a vinaři pak museli hrozny sklízet z vysokých žebříků. Vinná réva se vyvazuje na vysoké mříže i dnes, ačkoli dnes je důvodem spíše snaha o zabránění plísním, kterým se v regionu daří, protože je zde velký úhrn srážek (v průměru 1500 mm). Dalším problémem je to, že srážky podporují růst vegetace, která hroznům stíní.

„Region zeleného vína“ byl stanoven zákonem z 18. září 1908 a vyhláškou z 1. října téhož roku. Nařízení upravující výrobu pocházejí z velké části z roku 1929 a v roce 1984 bylo uděleno kontrolované označení původu (Denominação de Origem Controlada (DOC)). Na toto označení dohlíží „Comissão de Viticultura da Região dos Vinhos Verdes“ (Vinařská komise pro region Vinho Verde).

V současnosti je zde téměř 35.000 hektarů vinic pro pěstování „zeleného vína“, což odpovídá 15 % celkové plochy vinic v Portugalsku.Působí zde 30.599 výrobců, což je o dost méně než v roce 1981, kdy jich bylo 72.590.